Středomořský styl

STŘEDOMOŘSKÝ STYL se snaží navodit bezstarostnou atmosféru, pohodu a klid letní dovolené u moře. Bílé stěny, proutěný nábytek, modrobílé látky a mušle oživují vzpomínky na Itálii, Španělsko nebo Řecko se žhavým sluncem, šuměním moře, vůní levandule, olivových hájů a citrusů…

 

 

Styl se inspiruje atmosférou přímořských letovisek. Protože v jižních krajích hraje hlavní roli úzké a téměř celoroční sepětí s přírodou, stejně jako vřelé rodinné vazby a přátelské vztahy, interiéry působí velmi otevřeně, přátelsky a přívětivě. Terakotovou podlahu a pestrou mozaiku kombinují s dřevěným nebo ratanovým nábytkem, zelení a keramickými doplňky. Dřevěný masivní nábytek s nátěrem zjemněným patinou působí velmi neformálně a není třeba na něj brát speciální ohledy – drobná poškození a šrámy se v této povrchové úpravě milosrdně ztratí. Celkový výraz interiérů odlehčuje subtilní konstrukce kovových solitérů. Veranda či terasa slouží jako další obytná místnost a nabízí se k pověšení houpací sítě nebo závěsného křesla pro dokonalou odpolední siestu. Atmosféru umocňují mušle a korály v roli dekorací.

 

Komu se líbí styl?

 

Středomořský styl je stylem snílků a romantiků, kteří se rozhodně nehodlají nechat pohltit šedí všedních dní. Vyznavači stylu nesnášejí pravidelnost, která obvykle vede ke stereotypu a ten pokračuje k nudě. Snaží se už svou volbou svobodného či kreativního povolání vybočit z řady. Rozhodně mezi nimi nenajdete účetní, kontrolory, revizory, auditory a jiné „pečlivé a svědomité“ profese. Naopak nejlepším zaměstnáním – hned po uměleckých profesích – se jeví delegát cestovní kanceláře nebo majitel půjčovny plachetnic.

Obdivovatelé stylu vyznávají heslo „Carpe diem“ neboli „Užij dne!“ Nač se trápit dlouhou zimou a trpělivě čekat na jaro? Je třeba jít létu a zážitkům vstříc a odjet se „ohřát“ do teplých krajin kdykoliv. Lidé vyjadřují tímto stylem svou lásku k moři, ke kterému jezdí co nejčastěji a doma se pak snaží atmosféru dovolené prostřednictvím interiéru připomenout, zakonzervovat a celoročně si jí užívat. Vytvářejí tak pohodovou náladu letních prázdnin a bezstarostného času volna, která je nabíjí i během zimy pozitivní energií.

Styl mají v oblibě lidé hraví a kreativní, kteří si v sobě uchovávají to nejčistší z dětské duše až do dospělosti. S jistou dávkou naivity vytvářejí kulisy pro svou oblíbenou hru „na moře“, upřímně jí věří a svým každodenním životem své představy naplňují – žijí. Interiér ve středomořském stylu je odnepaměti široce oblíbený pro dětské pokoje všech kluků a dospívajících. Obsahuje v sobě touhu po poznávaní nových věcí, zemí, vůní a zvyků, stejně jako odvěkou touho po dobrodružství.

Středomořský styl dokonale vyjadřuje touhy a přání dobrodružné duše cestovatele. Modré moře a vůně dálek jsou pro muže s duší námořníka nesmírně lákavé a inspirativní. Překračování běžných hranic a měřítek se prolíná celým jejich životem i životním stylem. Překážky nevidí tam, kde jiní a pokud je spatří, neváhají je překonat. Většinou jsou to lidé velkorysí, kterým jejich práce a životní úroveň časté cestování dovoluje a oni si ho bez váhání dopřávají. Spořivost není obvykle jejich typická vlastnost – šetří jedině na dovolenou.

Vyznavači stylu mají otevřenou, přátelskou a temperamentní povahu, takže jim vyhovuje styl života jižních zemí, kam tak rádi jezdi na dovolenou. Rezonance s jejich zvyklostmi a způsobem života je to, co je motivuje k zařízení vlastního bytu středomořským stylem nebo se k němu snaží přiblížit využitím stylových doplňků. Jsou to většinou vřelí a srdeční lidé, kteří se rádi smějí, jsou společenští a umějí se bavit. Milují vodu ve všech podobách a jejich největší láskou je moře, jachtaření, potápění a další vodní sporty.

Hesla: Světlo, jas, zemitost, stabilita, prostota, útulnost, malebnost, patina

 

PŘEHLED INTERIÉROVÝCH STYLŮ

Moderní styly Venkovské styly  Romantické styly Avantgardní styly + Eklektický styl

míchá různé styly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více o jednotlivých stylech se dozvíte pod odkazy nebo v knize STYLY INTERIÉRŮ autorky Ing. arch. Veroniky Haroldové