Koloniální styl

KOLONIÁLNÍ STYL vznikal postupně od 15. století do druhé poloviny 19. století, v dobách, kdy si evropské mocnosti podrobovali daleké exotické a orientální země a přirozeně míchali vlastní kulturu bydlení s domorodými vlivy. Americký koloniální styl se utvářel od příchodu prvních osadníků v 16. století až do vyhlášení samostatnosti v 18. století.

 

 

Současný koloniální styl má v zásadě dva hlavní zdroje inspirace. Venkovský, prostý a lehce rustikální styl Severní Ameriky vycházející z farmářských domků prvních kolonistů a luxusnější městský styl inspirovaný honosnými evropskými interiéry. V době kolonizace exotických zemí se tradiční evropský styl přirozeně mísil s etno stylem konkrétní destinace. Koloniální styl preferuje velká okna v dřevěných profilovaných rámech dekorativně členěná do drobných tabulek, kterými do interiéru proudí dostatek denního světla. Prostorným interiérům často chybí strop, který nahradila pultová střecha s přiznanou konstrukcí násobící dojem vzdušnosti. Velkoryse rozlehlé, lehce převýšené a bohatě prosvětlené místnosti působí na první pohled přívětivě. Materiály i barevnost nábytku, textilu i doplňků spolu harmonicky ladí a vytvářejí velmi komfortní a příjemné prostředí.

 

Komu se líbí styl?

 

Koloniální styl je v našich krajích k vidění jen velmi vzácně. Mezi ostatními styly se jedná o styl „okrajový“ – netěší se nijak široké oblibě díky svému velmi úzkému zaměření na konkrétní lokalitu a především čas. V moderní době se tento důsledně stylový interiér vyjímá poněkud nepatřičně až divadelně. Své místo nalézá v letních přímořských sídlech, ve stylových hotelech exotických destinací nebo vilách výstředních boháčů. Povahy, které se rozhodnou ho realizovat patří mezi výjimečně vyhraněné osobnosti.  

Každopádně atmosféra koloniálního stylu je naší běžné realitě natolik vzdálená, že pokud se někdo rozhodne zrealizovat interiér výhradně v koloniálním stylu, bude to nejspíš nenapravitelný romantik a snílek, který zřejmě nechce žít ani naplno nežije v přítomnosti. Má pocit, že do dnešní hektické a uspěchané  doby a světa vlastně nepatří. Často prožije celý život v přesvědčení, že je „z jiného světa“, případně „z jiné doby“. Současnost ho nenaplňuje a proto má tendence utíkat do minulosti, což mu koloniální styl vizuálně dopřává.

Vyznavači tradičního stylu touží po klidu a stabilitě. Ačkoliv kolonizátoři v klidné době nežili, nám se minulost obecně jeví jako lepší, bezpečnější a klidnější, obzvlášť v kontrastu s uspěchaností moderní doby a množstvím technických  vymožeností. Touha po prostém, jednoduchém a přehledném životě nachází ve stylu naplnění. Klid, bezpečí, pomalu plynoucí čas, návrat přirozenosti a tradičních hodnot…to vše se styl věrně zrcadlí. Více reálnosti a uvěřitelnosti styl získá naředěný moderním stylem nebo soudobými materiály.

Podobně jako středomořský nebo etno styl je i tento styl nejčastěji oblíbený mezi cestovateli. Připomíná jim zážitky z dovolených, pracovních cest nebo dlouhodobých pobytů. Často se stává stylem těch, kteří v některých exotických destinacích prožili více let nebo dokonce velkou část svého života jako diplomaté apod. Stylový interiér jim pak připomíná jejich předchozí dlouholeté působiště, které přirozeně posunulo jejich vnímání a názor na to, jak by mě vypadat jejich současný domov.

Vyznavači stylu převzatého z historie samozřejmě ctí tradici. Stejně jako koloniální styl vznikl svobodným mícháním původního životního stylu domorodců s pohodlným až luxusním stylem kolonizátorů, je v současnosti možné koloniální styl libovolně posunovat směrem k soudobým stylům a citlivě je vzájemně míchat. Přesto výsledek vyjadřuje pokoru k původním kulturám, poctivé rukodělné práci a lásku k přírodním materiálům, ze kterých jsou zhotovené nábytkové solitéry, textilní přehozy, ručně tkané gobelíny nebo pečlivě vyplétané koše.

Hesla: Exotika, výjimečnost, prostota, útulnost, malebnost, hřejivost, zemitost, stabilita

 

PŘEHLED INTERIÉROVÝCH STYLŮ

Moderní styly Venkovské styly  Romantické styly Avantgardní styly + Eklektický styl

míchá různé styly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více o jednotlivých stylech se dozvíte pod odkazy nebo v knize STYLY INTERIÉRŮ autorky Ing. arch. Veroniky Haroldové