Minimalismus

MINIMALISTICKÝ STYL v interiéru vyjadřuje touhu po volném prostoru s minimem nábytku i doplňků. Kvantitu nahrazuje kvalitou, s minimem prostředků dokáže vyvolat maximální účinek a řídí se heslem „v jednoduchosti je krása“.

 

 

Za duchovního tvůrce stylu je považován architekt Ludwig Mies van der Rohe, který ve 30. letech minulého století definoval minimalismus v architektuře heslem „méně je více“. Svou filosofií se minimalismus v interiéru odklání od všeobecně rozšířeného lpění na věcech a jejich hromadění, aby nechal naplno vyznít volný prostor. Důsledná vestavba úložného nábytku významně přispívá k uvolnění interiéru. Vzdušný, otevřený a bohatě osvětlený interiér nezahlcený nábytkem ani přemírou předmětů vytváří příjemné, inspirativní prostředí a krása jednotlivých pečlivě vybraných solitérů a uměleckých děl ve velkorysém prostoru dokonale vyniká. Volná podlahová plocha a programová eliminace nábytku také významně usnadňují pravidelný úklid. Prázdnota nezahlcená stopami minulosti optimisticky vyzývá k zaplnění budoucími zážitky…

 

Komu se líbí styl?

 

Úsporný čistý styl přitahuje pragmatické a praktické lidi, kteří ve svém životě milují pořádek. Pořádek ve věcech stejně jako v životě a vztazích pak přirozeně zrcadlí styl, který díky nenápadně vestavěným úložným prostorům vytváří dojem dokonalého a trvalého pořádku. Čisté, často poměrně rozlehlé plochy obvykle zdobí pouze kvalitní materiál, jeho zajímavá barva, jemná struktura nebo decentní vzor. Lidé, kteří milují minimalismus se nerozptylují detaily a dokáží jeho bezzdobnost (pro jiné chlad až neosobní výraz) vychutnat a ocenit.

Svými čistými liniemi a tvary vytváří styl jasný, přehledný prostor, který lze snadno „přehlédnout“ a udělat si o něm názor. Interiér si na nic nehraje, mnoho nepotřebuje. Proto minimalismus vyhovuje lidem skromným, s často až asketicky okleštěnými nároky na objem osobního majetku, šatstva nebo kosmetiky. Minimalismus totiž nepřeje sběratelům, kteří by chtěli dávat svou sbírku na odiv. Naopak milovník stylu se dokáže předmětů tohoto typu s lehkostí zbavovat a sbírky zásadně nezakládá, suvenýry ani drobné dárky nehromadí.

Minimalistický styl si potrpí na dojem čistoty, za který vděčí vysokému jasu z dokonale navrženého a dimenzovaného osvětlení. Milovníci stylu mají totiž kromě pořádku ve všem rádi jasno. Jsou to přímí, čestní lidé, kteří jdou bez zatáček a úhybných manévrů vždy přímou cestou za svými cíli. Podobně jako minimalistický interiér jsou jasně čitelní a na nic si nehrají. Stejně jako zdánlivě prázdný bezozdobný styl „drží“ kvalitní povrchové materiály a jejich dokonalé zpracování, obdivovatele stylu ctí charakter a síla osobnosti.

Styl s převahou prázdných, většinou světlých a obvykle i lesklých ploch, ať už jsou to podlahy, stěny nebo dvířka vestavěného nábytku, klade zvýšené nároky na úklid. Minimalismus hospodyňce nic neodpustí a tak své zastánce a obdivovatele nachází často v lidech, kteří si na pořádku zakládají a velmi jim záleží na hygienicky čistém prostředí. Uklízejí rádi a často, úklid většinou pojímají jako druh meditace a relaxace pohybem. Souběžně s pravidelným tříděním oblečení a úklidem domácnosti si pročišťují vlastní hlavu a mysl.

Vyznavači stylu jsou často úspěšní lidé, kterým nechybí patřičný rozhled a velkorysost. Stejně jako styl samotný nelpějí na detailech a „drobnostech“, které zbytečně rozostřují pohled a zahlcují prostor a to jak v bytě, tak v životě. Plánují a pracují racionálně a jejich počínání nikdy nepostrádá promyšlený koncept. Protože jsou sami profesionálové ve svém oboru, na návrh interiéru se nezdráhají najmout odborníka. K dokonalému výsledku často dojdou za pomoci designéra nebo bytového architekta, jemuž jsou rovnocenným partnerem.

Hesla: Čistota, otevřenost, světlo, jas, lehkost, přehlednost, otevřenost, strohost, přesvědčivost

 

PŘEHLED INTERIÉROVÝCH STYLŮ

Moderní styly Venkovské styly  Romantické styly Avantgardní styly + Eklektický styl

míchá různé styly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více o jednotlivých stylech se dozvíte pod odkazy nebo v knize STYLY INTERIÉRŮ autorky Ing. arch. Veroniky Haroldové