Moderní venkov

Styl se prosazuje na venkově a v rodinných domech příměstských oblastí. Kombinuje tradici venkova s elegancí města a aktuálními trendy, které zvyšují komfort bydlení. Moderní design vytváří s historickým objektem a tradičním nábytkem působivý kontrast.

 

 

Styl respektuje genia loci historických venkovských objektů, snaží se ho zachovat a rozvíjet, nikoliv však konzervovat. Staré a často sešlé stavby citlivě rekonstruuje, odkrývá a opravuje krovy, doplňuje chybějící izolace a v interiéru nechává vyniknout režné cihelné nebo kamenné zdivo. Prostor očištěný od všech nevhodných stavebních úprav a dostaveb pak vyniká ve své syrové, původní kráse a ožívá novým životem. Interiéry se snaží vytvořit autentickou atmosféru venkova inspirovanou současnými trendy a především městským komfortem, ke kterému se venkov odnepaměti vztahuje. Moderní nábytek, osvětlení a detaily působí v historickém kontextu velmi svěžím a inspirativním dojmem. Tradiční materiály a umírněnou neutrální barevnost příjemně oživuje nerezová ocel, chromové detaily nábytku, sklo a nečekaně živé barvy.

 

Komu se líbí styl?

 

Stejně jako v sobě styl kombinuje romantiku venkova s praktičností městského bydlení, jeho vyznavači v sobě mají romantickou duši venkovana i pragmatismus měšťáka. Venkov v sobě velkou dávku romantismu nevyhnutelně nese a kdo se na něj odstěhuje, nemůže mu jí odepřít. Tento styl však postrádá určitou naivitu a čistotu, kterou se vyznačuje cottage styl. Zapojení moderních prvků do venkovské stavby vyjadřuje obdiv a lásku k městu spolu s odvěkou snahou „vzít“ si s sebou na venkov kousek městského pohodlí.

Milovníci stylu si umí život užívat a snaží se od něj dostat přesně to, o co nejvíce stojí. Aktivně si ho utvářejí k obrazu svému a nebojí se nových výzev, jakými přestěhování z města na vesnici obvykle je. Tvůrcům stylu nechybí kuráž a vnitřní síla. Z každé situace si berou to lepší a nebojí se aktivně posunovat věci správným směrem. Snaží se správně odhadnout svoje potřeby a naplňovat je i za cenu netypických řešení, hledání nových cest. Tuto životní filozofii styl kombinující to nejlepší z města i vesnice věrně zrcadlí.

Vyznavači stylu jsou současně pokorní a citliví, stejně jako racionální a veskrze moderní. Minulost respektují, ale rozhodně jí nehodlají konzervovat, natož se jí nechat při zařizování svého životního prostoru jakkoliv omezovat. Stojí pevně rozkročeni mezi minulostí a budoucností, zakotveni v přítomnosti. Nemají potřebu historii a kontext místa bezvýhradně ctít, naopak - tradiční prvky v interiéru využívají s lehkostí a nadhledem, v utváření stylu jsou odvážní. Za harmonické bydlení na venkově nehodlají zaplatit ztrátou městského komfortu.

Ke zdánlivě neslučitelnému smíchání venkovského stylu s městskou modernou je třeba odvaha a kreativita. Vyznavačům stylu ani jedno nechybí. Kromě toho musejí prokazovat značnou míru přirozeného vkusu, citu a kreativity, která jediná přináší kýžený – obvykle neobyčejný a originální – výsledek. Aby jím nebyl paskvil, je třeba zkušeností a pokory, podobně jako u všech eklektických stylů. Milovníci stylu nemají žádné předsudky, které by jim svazovali ruce, mantinely si při zařizování interiéru stejně jako ve svých životech stanovují sami.

Navzdory obdivu k městu v nich převládá láska k přírodě, kterou se rozhodli natrvalo obklopit. Z města si ovšem „přivezli“ touhu po světle a tak venkovské stavby velkoryse otevírají do okolí. Nepostrádají odvahu nutnou k rozhodnutí pro radikální přestavbu. A tak velkoryse přestavují a rekonstruují původní stavby, mění okenní otvory a zvětšují je tak, aby světlo mohlo volně vstoupit do interiéru. Mají v rámci stylu i života jasnou vizi. Milují světlo, kterým rozzařují venkovská stavení a dodávají jim tak novou, nečekanou dimenzi.

Hesla: Čistota, jas, světlo, svěžest, originalita, útulnost, archetyp, tradice a moderna

 

PŘEHLED INTERIÉROVÝCH STYLŮ

Moderní styly Venkovské styly  Romantické styly Avantgardní styly + Eklektický styl

míchá různé styly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více o jednotlivých stylech se dozvíte pod odkazy nebo v knize STYLY INTERIÉRŮ autorky Ing. arch. Veroniky Haroldové