Glamour

Okázalou zdobností dává GLAMOUR styl najevo svou náklonnost k přepychu, který si umí vychutnat. Své požitkářství vyjadřuje preferencí luxusu a pohodlí. Líbivými dekorativními motivy a exkluzivními materiály vyzývá ke konzumu a radosti z dokonalé krásy.

 

 

Styl preferuje kontrastní, prvoplánově efektní řešení, díky kterým ho lze charakterizovat jako opulentní až kýčovitý. Synonymem stylu glamour je podmanivý třpyt drahých kovů a broušeného skla, lesk zrcadel, lakovaného nábytku, kovových doplňků, sametu a hedvábí, podmanivý půvab kožešin a pravých perel. Nábytek se inspiruje historickými styly, ze kterých si půjčuje barokní či rokokové tvarosloví. Dekorativní vzhled solitérů násobí černý nebo bílý lak ve vysokém lesku, výjimečně i zářící kovové plátky. Typickým doplňkem, který v glamour interiéru nesmí chybět, je zrcadlo. Mnoharamenné křišťálové lustry se nádherně vyjímají na pozadí výrazně barevných stěn. Oblíbené jsou jasné a zářivé barvy navozující luxusní dojem – cyklámenová, fialová a černá efektně prozářené zlatou. Na jednobarevnou výmalbu navazuje obvykle dekorativní tapeta s výrazným vzorem.

 

Komu se líbí styl?

 

Tento na první pohled výjimečný, luxusní až opulentní styl je výsadou bohatých lidí a společenské smetánky. Jeho podstatou je kompozice složená z těch nejluxusnějších materiálů, které samozřejmě patří mezi ty nejdražší a nemůže si je dopřát každý. Bohatí lidé se sklony k výstřednosti rádi své peníze investují do krásného až křiklavě luxusního interiéru, který – podobně jako luxusní vůz – potvrdí jejich společenský statut. Glamour styl je svým prvoplánovým luxusem a schopností ohromit dokonale reprezentuje.

Lesk a třpyt lehce opulentního stylu si většinou nachází cestu k srdcím vlivných mužů a marnivých žen, které spojuje touha po výjimečnosti a okázalosti. Stejně jako interiér jsou i jeho majitelé výjimeční. Silné osobnosti, které sebevědomě kráčejí za svými vysokými cíli, mají na zařízení interiéru jasný, velmi vyhraněný názor. Pozlátko a zdobnost až na hranici dekadence jim nevadí, naopak – baví je a dokážou se pro ní nadchnout. Dobře vystihuje jejich vysoké nároky a představy o životním standardu, který dávají velmi rádi na odiv.

Vyznavači stylu se snadno mohou stát obětí konformismu a předsudků, které dávají rovnítko mezi úroveň bydlení a hodnotu člověka. Jejich přesvědčení o nutnosti vlastní reprezentace je natolik ovlivňuje, že navzdory množství peněz, které mají k dispozici a mohou je libovolně investovat do čehokoliv, vloží je právě jen a pouze do nejokázalejšího stylu, jen aby všichni „viděli“. Užívají si estetického komfortu, který jim styl nabízí a většinou si vůbec neuvědomují, že by třeba mohli a možná i chtěli žít jinak…

Glamour styl je křiklavě „parádní“, noblesní a výjimečný. Prostě nepřehlédnutelný. Nabízí vysoký komfort bydlení a přitahuje proto požitkářské povahy. Ocení ho všichni ti, kdo milují život, chtějí se především bavit a užívat si všech jeho příjemných stránek. Zdánlivou povrchnost požitkářského životního stylu nepokrytě vyznávajícího až okatý luxus vyvažuje schopnost naplno se radovat, užívat si hmotných statků a vychutnávat si bydlení v krásném domě nebo bytě. Heslo „Carpe diem“ dokonale vystihuje podstatu stylu.

Glamour styl je bližší ženám nežli mužům. Lesk a třpyt je synonymem ženské marnivosti, která se nejčastěji projektuje do drahých šatů, početných sbírek bot, pásků, kabelek a šperků. Obdivovatelky glamour stylu mají obvykle největší šatnu široko daleko, o jejím obsahu a jeho finanční hodnotě nemluvě. Vyznavačky stylu milují život a „umějí žít“ – obklopují se krásou ve všech jejích podobách: uměním, světlem, květinami. Jsou vášnivé, plné nespoutané energie a života. Vytvářejí kolem sebe vlastní, neodolatelně přitažlivý svět.

Hesla: Okázalost, přepych, dekadence, lek, třpyt, záře, marnotratnost, hebkost a měkkost

 

PŘEHLED INTERIÉROVÝCH STYLŮ

Moderní styly Venkovské styly  Romantické styly Avantgardní styly + Eklektický styl

míchá různé styly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více o jednotlivých stylech se dozvíte pod odkazy nebo v knize STYLY INTERIÉRŮ autorky Ing. arch. Veroniky Haroldové