Eko styl

EKO STYL vyjadřuje touhu po návratu ke kořenům a obnovení symbiózy s přírodou. Používáním přírodních, obnovitelných či recyklovaných materiálů vyzývá k šetrnosti a ohleduplnosti k planetě. V širším smyslu zrcadlí životní styl, který staví na první místo fyzické a duševní zdraví.

 

 

Přírodní styl nazývaný někdy také bio-styl nebo eko-styl je úzce spjatý se zdravým životním stylem a láskou k přírodě. Při zachování vysokého komfortu a funkcí moderního bydlení se snaží používáním obnovitelných materiálů přispět k udržitelnosti a ekologii. Interiéry s minimem nábytku působí vzdušně, neformálně a přívětivě. Snaží se vytvořit harmonické prostředí, které napomáhá duševnímu uvolnění kompenzujícím současný náročný a uspěchaný životní styl. Preference čistě přírodních, ručně opracovaných materiálů v minimálně upravené podobě předurčuje styl spíše pro venkov, kde působí přirozeně, ale ozvuky jím nastavených trendů pronikají i do městských interiérů. Zde se objevují designové výrobky z recyklovaného plastu, ačkoliv nejoblíbenějším materiálem zůstává dřevo. Kromě bytového textilu z přírodních materiálů ho doplňuje množství zeleně a oblázky jako zdroj energie a inspirace.

 

Komu se líbí styl?

 

Typický vyznavač stylu je zapálený a vášnivý ochránce přírody. Neuspokojuje ho pouhé běžné třídění odpadu - snaží se důsledně recyklovat všechno. Kromě obvyklého papíru, plastu a kartonu třídí i žárovky, baterie a alobal. Na zahrádce nebo balkóně má malý kompostér. Jeho životní styl je jasně vidět i na veškerém zařízení interiéru. Je zpravidla originální a osvěžující kombinací starého kvalitního nábytku s vybavením z recyklovaného materiálu – proutí, použitých prken z bouraček nebo třeba z vyběleného dřeva vyplaveného mořem…

Obdivovatelé eko stylu vyznávají trvalé hodnoty a nadčasovou kvalitu. V souladu se svou filosofií, která říká: „Staré věci – dobré věci“, pečlivě schraňují, udržují funkční a případně opravují nejen nábytek a doplňky, ale i užitné nádobí a drobné nářadí po předcích, které stále dobře slouží. Potrpí si na knihy v poctivé vazbě, kožené boty, rtuťový teploměr, starý gramofon a ručně natahovací kukačky. Staré ručně vyrobené věci milovníkům stylu připomínají a částečně i oživují „starý svět“, který dokázal poctivost ocenit stejně jako soudobý eko styl.

Milovníci stylu ctí poctivou ruční práci. Sami jsou obvykle manuálně zruční a nebojí se výroby nábytku ani ničeho dalšího. Ženy obvykle pletou svetry a zimní doplňky z doma barvené vlny, koberečky z textilních proužků natrhaných ze starého oblečení nebo košíky ze slámy. Muži se s oblibou pouštějí do větších projektů: vytvářejí v koupelnách originální mozaiky se zakomponováním ulit nebo keramických střepů, navrhují a vyrábějí nábytek z palet či jednoduchého řeziva nebo jen renovují starý nábytek novým nátěrem.

Mezi obdivovateli stylu převažují ti, kteří vyznávají tvarovou jednoduchost, čistotu a střídmost. Heslo „Méně je více“ vyznávají i každodenně žijí. Milují prostý a přirozený půvab a dokonalou funkci dobře vymyšlených a nekomplikovaných věcí. Také v životě se drží starých, osvědčených pravd a v dobrém slova smyslu se snaží žít „obyčejný“ život. Řídí se selským rozumem a když je třeba, nechávají se vést svou intuicí a pocity. K okolí jsou upřímní a za všech okolností se snaží mluvit pravdu, protože lži život zbytečně komplikují.

Přirozenost je heslem stylu. Ženy vyznávající eko-styl se buď nelíčí vůbec nebo jen velmi málo, decentně a nenápadně. Rády nosí oblečení z přírodních materiálů: bavlny, vlny a lnu a zdobí se šperky ze dřeva, hrubě opracovaného kovu či polodrahokamů. Z jejich řad se nikdy nerekrutují zájemkyně o služby plastické chirurgie. Muži vyznávající eko-styl jsou opravdoví muži - žádné seladony, bonvivány, narcisy ani metrosexuály mezi nimi nenajdete. Vlasy nechávají růst a povlávat ve větru a vousy udržují s ležérní elegancí.

Hesla: Prostota, tradice, útulnost, hřejivost, drsnost, surovost, patina, zemitost, stabilita

PŘEHLED INTERIÉROVÝCH STYLŮ

Moderní styly Venkovské styly  Romantické styly Avantgardní styly + Eklektický styl

míchá různé styly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více o jednotlivých stylech se dozvíte pod odkazy nebo v knize STYLY INTERIÉRŮ autorky Ing. arch. Veroniky Haroldové