Skandinávský styl

Kolébkou SKANDINÁVSKÉHO STYLU je od 20. let 20. století Švédsko, odkud se v 60. letech prostřednictvím IKEA začal šířit do světa. Skandinávský styl sdružuje to nejlepší z národních stylů a zahrnuje například dánská svítidla, finské sklo nebo švédský nábytek, který dlouhodobě patří ke světové špičce.

 

 

Severské interiéry jsou zařízené jednoduše, funkčně a prakticky, přesto jsou překvapivě přívětivé a pohodlné. Jejich zdánlivou syrovost a strohost působivě vyvažuje množství měkkých polštářků a hebkých kožešin a vlněných koberců. Převládající bílá barva v interiéru zrcadlí zasněženou krajinu za oknem a jasné světlo polárních nocí. Bílé severské interiéry zateplené přírodním dřevem na podlaze, masivním nábytku s bytovým textilem se snaží kompenzovat nedostatek slunečního svitu a studené světlo dlouhých zim. Rozměrná okna do interiéru přivádějí velké množství denního světla, které doplňuje teplé umělé světlo lustrů, lamp, svíček a luceren. Interiér s klidnou, uvolněnou a přátelskou atmosférou poskytuje příjemně hřejivé zázemí během dlouhých úmorných zim. Skandinávský styl s oblibou mísí starožitnosti s moderním designem, experimentuje a staví vybavení do nových souvislostí.

 

Komu se líbí styl?

 

Skandinávský styl má v sobě asketickou krásu a surovost severu. Rezonuje proto v srdcích všech, kteří vyznávají stejné hodnoty. Milovníci stylu rozhodně nelpí na bezduché kráse, komerční líbivosti ani falešném pozlátku, jsou „pravdiví“ a opravdoví. Líbí se jim přirozenost a to nejen v interiéru, ale i v životě, který si žijí po svém, bez ohledu na mínění ostatních. Měřítkem spokojenosti v jejich životech je radost z jeho sdílení a vzájemnosti, kterou v sobě severské interiéry zařízené přívětivě pro naplněný rodinný život nesou.

Zastánce stylu neoslovuje obecný vkus. Pohybují se „nad“ komerčními vzory, nedotčeni veřejně oceňovanými a v jejích očích sterilními trendy. Líbí se jim věci, které dobře slouží a jejich krása spočívá v čistém tvaru věrně  kopírujícím funkci. Neboli oceňují kvalitní design, který ovšem nesmí postrádat bezchybnou funkčnost. Mají rádi kvalitní věci z přírodních materiálů a to nejen v interiéru, ale i na těle. V botníku mají tenisky a k nim v šatníku džíny nebo plátěné chino kalhoty, pohodlná bavlněná trička a v zimě nosí ležérní svetry a ušanky z pravé vlny…

Styl je ekologický - preferuje přírodní obnovitelné materiály, nejvíce dřevo. Staví na opticky čisté a efektní kombinaci bílé barvy s přírodním dřevem, které interiér prohřívá. Vyznavači skandinávského stylu milují přírodu a jasné denní světlo, které do interiéru pouštějí velkými okny a podporují ho čistě bílou výmalbou, bíle natřenou prkennou podlahou nebo mořenými prvky trámového stropu. Interiér tak věrně zrcadlí jejich optimismus, čistotu a vnitřní sílu, která nepotřebuje pestré vnější podněty, ale čerpá energii zevnitř sebe…

Skandinávský styl s sebou nese hluboký klid sněhových plání, který se přenáší do duše a naopak. Nemůže tedy uspokojit divoké, živelné, energické nátury, pro které je ve své nejčistší podobě málo barevný, zábavný, zkrátka „příliš nudný“. Naopak klidné, mírné, čisté až poetické duše s hlubokou láskou k venkovské přírodě milují severský styl celým srdcem. Umělecky založené osobnosti ho obvykle chápou jako ideální pozadí pro svá díla, nepopsaný papír pro projekce vnitřního světa a svobodně vyjádřenou kreativitu.

Zastánci skandinávského stylu jsou nekonformní - nevážou se příliš na hmotné věci ani statky. Nejvyšší hodnotou jsou pro ně vřelé lidské vztahy a široká, láskyplná funkční rodina. Pro tu jsou ochotni v interiéru upustit od obvyklých zvyklostí a ledasčeho se vzdát ve prospěch univerzálního praktického využití a dokonalého pohodlí. V interiéru vytvářejí možnosti, jak trávit čas společně, ať už je to v kuchyni při vaření nebo u jídelního stolu při jídle, u konferenčního stolku při hraní her nebo na pohovce při společném sledování filmu.

Hesla: Světlo, jas, lehkost, tradice, prostota, útulnost, vlídnost, hřejivost

 

PŘEHLED INTERIÉROVÝCH STYLŮ

Moderní styly Venkovské styly  Romantické styly Avantgardní styly + Eklektický styl

míchá různé styly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více o jednotlivých stylech se dozvíte pod odkazy nebo v knize STYLY INTERIÉRŮ autorky Ing. arch. Veroniky Haroldové