ASGK Design s.r.o

Dům Prokop

O projektu

CZ:
Dům Prokop byl od počátku návrhu zasazen do tradiční zástavby a obklopen zelení. Vznikl totiž na místě staticky nevyhovující budovy. Nový štítový dům situovaný do návsi respektuje původní vesnické stavby. Díky respektu k rázu místa se tak dům stal hned po dokončení součástí vesnické krajiny. Celkový koncept domu je dotvořen orientací ke světovým stranám, výhledy do krajiny, využitím terénu a použitím tradičních stavebních materiálů novodobým způsobem.
Stavba má sloužit jako domov pro čtyřčlennou rodinu. Obdélníková novostavba je na mírně svažitém pozemku orientována severojižně. V přízemí dvoupodlažního, nepodsklepeného RD se nachází pokoj pro hosty a obytná část s kuchyní. Hlavní obytný prostor s otevřeným schodištěm a krbem je dvouúrovňový. V patře jsou situovány dva pokoje, sauna a ložnice se zázemím. Pobytová terasa propojuje severní a jižní část zahrady a naskýtá zajímavé průhledy.
Objekt je založen na základových pasech. Konstrukčně se jedná o dřevostavbu s lehkým skeletem z KVH profilů a vloženou minerální izolací. Fasáda je tvořena vertikálními kartáčovanými palubkami z modřínu, pouze severní štít je omítaný. Okna a vnější dveře jsou dřevo-hliníková s izolačním trojsklem, střešní okna a vnitřní dveře jsou dřevěné. Střecha je plechová se stojatou drážkou. Okna mají vnější dřevěné okenice na kolejnicích a lze je spolu s terasovými vraty uzavřít.
Použití dřeva navazuje i uvnitř domu. Charakter dřevostavby je tak čitelný v exteriéru i interiéru. Díky off-site prefabrikaci trvala celá výstavba pouhé tři měsíce.
EN:
Situated in a traditional village surrounded by greenery, the Prokop House is a quiet and tranquil home for a family of four.
Prokop house replaces a pre-existing building which was found to have poor technical performance. The design respects its setting, observing the proportions of a previous house which was situated along a north to south axis on a gently sloping site. This orientation has enabled creation of a south facing split level living space and master bedroom which benefit from natural light and views across the landscape.
Load bearing KVH profiles maximised the opportunity for timber construction, as has use of vertical larch planks for all façades except one, which is rendered white; a gentle nod to both the previous building and surrounding buildings.
Use of timber continues internally, creating a warm and inviting interior which extends to a timber terrace. Sliding larch shutters provide shading and warmth whilst allowing the residents to transform their space from open to private.
Although the new design respects the footprint of the pre-existing building, the terrace is turned at an obtuse angle to the main house which provides interconnection of both parts of the garden. Creating an optical linking has resulted in higher value of the plot by opening the north part of the land.

Autoři projektu

Architektonický atelier ASGK Design byl založen v roce 2006 a svou činností plynule navazuje na předešlé profesní aktivity jeho zakladatelky architektky Gabriely Kaprálové. Ateliér se doposud podílel na řadě projektů zahrnujících zejména komerční (banky, kanceláře, služby a polyfunkční objekty) a rezidenční výstavbu (rodinné domy, byty). Rozsah činností doplňuje taktéž navrhování a realizace výstav a tvorba autorského interiérového designu od konceptu, přes výrobu po samotnou realizaci.

 

Zobrazit profil

Související projekty

SPOJME SE

Rádi vám poradíme / Konzultujte s námi / Ptejte se

CZECH DECO TEAM, spolek / Za Mototechnou 615/37, 155 00 Praha 5
Korespondenční adresa: Karel Smejkal, Ph. D., Intl Assos AIA, Thákurova 7 (ČVUT), 166 29 Praha 6
IČ: 01238779, Spisová značka: L 25042 vedená u Městského soudu v Praze

Telefon: +420 778 488 084

Email: kancelar@czechdecoteam.cz

Telefon: +420 778 488 084

Email: kancelar@czechdecoteam.cz