VYŠEHRAD atelier

Přístavba ZŠ Praha 9 – Klánovice

Popis projektu

Do dvora školy je přistavěna hmota ve tvaru hranolu s učebnami a jídelnou v suterenu. Výškově hmota navazuje na stávající hmotu školy a končí těsně pod hlavní římsou. Materiály a členěním vzniká novostavba s jasně definovaným současným a novodobým výrazem. Je rozdělena na dvě části. První a druhé nadzemní podlaží, kde se nachází učebny a nové sociální zařízení, mírně předstupuje před suteren. Ten vytváří sokl domu. V líci soklu je z boku objemu přimknuta hmota únikového schodiště. Ta je opláštěna žárově zinkovaným tahokovem, který přebíhá ve formě obkladu i na sokl přístavby. Zde kryje okna do jídelny a funguje tak i jako mechanická ochrana. Sokl s hmotou schodiště tak vytváří dohromady hmotu tvaru L, na které spočívá hlavní hmota s učebnami. Ta je opláštěna dřevěnými modřínovými latěmi. Dřevo předpokládáme bez povrchové úpravy v přírodním odstínu, který bude časem získávat přirozenou šedavou patinu. Čitelnost dispozice jednotlivých učeben je ve fasádě naznačena orientací dřevěného obkladu. Pocitově je tak fasáda rozdělena na jednotlivé krabičky se stejně mocným nadpražím, parapetem a boky. Každá učebna je otevřena do dvora velkorysým prosklením z fasádního systému v antracitovém odstínu. Do některých polí jsou vložena světle šedá otvíravá okna. Rozmístění do různých výškových úrovní podporuje hravost fasády, která má odkazovat na objekt určený pro děti. Součástí hlavní hmoty je i kabinet a nové sociální zařízení.


Square shaped volume consisting of classrooms and eatery situated in basement is built in to the existing school courtyard. Height of the extension reflects volume of school building and connects to its main roof cornice.
Strong definition of contemporary designe is created by articulation of fasade and used materials. The building is divided into two parts. Volume of first and second floor with classrooms and bathrooms is extruded a little.
It creates a socle of additional building. The staircase is connected to the side-wall of the additional building. It is sheathed by perforated sheetmetal which continues as the facade of the socle. It covers also the windows of eatery. Perforated sheetmetal facade creates "L" shaped volume carrying the main volume of classes. This main volume, consisting of the classes, is covered by wooden fasade of larch wood. It is without surface coating and it will change colour to the silver naturally. Orientation of the cladding reflects the disposition schema of classes. It creates feeling of similar separated "boxes". Each classroom is fully glazed into the courtyard by facade structural glazing in anthracit colour. There are light gray framed window situated in some of the glazing. And the playfulness of their placement in this facade reflects the purpose of the building for children. Also new administration cabinet room and the bathrooms are part of the main volume of the extension.