CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Pohyb je život – tvorba interiéru zdravotnického zařízení v Poděbradech

16. června 2021

Pohyb se stal hlavní inspirací dámského autorského dua – architektky Lucie Náhlovské a designérky Kateriny Kersey při práci na interiéru Centra Rehabilitace a Integrované Medicíny Crimed v Poděbradech.

 

Jde totiž o místo, kde lékaři lidem po zranění vrací možnost pohybu. Hned při vstupu vás interiér nabije pozitivní energií, a to hlavně díky kontrastu výrazných přesto jemně se doplňujících pastelových barev. Při bližším pohledu ale celkový dojem poukazuje nejen na nekonvenční přístup architektky a designérky, ale také na dokonalé řemeslné zpracování a smysl pro detail. Autorky s projektem soutěží o titul Interiér roku.

Jak jste se dostaly k tvorbě interiéru zdravotnického zařízení v Poděbradech?

Lucie: Strojí za námi zkušenost z tvorby interiéru jiné kliniky v Turnově, kde jsme poprvé my dvě spolupracovaly. Majitelé obou klinik se vzájemně znali a tak jsme interiér kliniky Crimed vlastně získaly na doporučení a díky realizaci v Turnově, kde se naše práce líbila.

Kateřina: Crimed se zaměřuje na rehabilitaci, založili ho lidé se zkušenostmi ze slavné pražské kliniky Pavla Koláře. Pracují zde špičkoví lékaři z České republiky i Německa. Jejich přístup je holistický, kombinuje prvky západní i východní medicíny. Pro nás bylo podstatné, že cílem investora nebylo jen vytvořit důstojné a reprezentativní prostředí pro klienty, ale také funkční harmonický prostor pro zaměstnance. Nové rehabilitační centrum prostě nemělo působit jako klasické zdravotnické zařízení. Takové bylo zadání.

To se na první pohled povedlo. Jak jste k tématu přistoupily?

Kateřina: Chtěly jsme kliniku odlišit. Chtěly jsme, aby bylo zařízení pro lidi snadno rozpoznatelné. Měly jsme možnost tvořit interiér od základů, protože z původního využití budovy zbyly jen nosné zdi. Zbytek jsme zcela vybouraly a vytvořily novou dispozici která je centralizovaná kolem recepce.

Co pro vás bylo hlavní inspirací?

Lucie: Určitě pohyb a uzdravení. Chtěly jsme, aby ses každý, kdo na kliniku přijde, cítil dobře. Aby ho jen samotný pobyt zde psychicky naladil na uzdravení. Věřím, že právě to se povedlo. Ta energie z interiéru přímo sálá.

Kateřina: Souvisí to i s naší tvorbou. Když tvoříme, je v tom energie a pohyb. Fakt, že klinika se zaměřuje na péči o pohybový aparát sportovců se určitě v interiéru odráží. Pohyb jsme se snažily vyjádřit například na grafice skleněných příček formou ztvárnění dvoubarevných tahů štětcem. Centrální prvky jsme koncipovaly do organických oblých linií. Ukázkou je například tvar recepce. Důležité pro nás bylo využití přírodních materiálů a živých prvků, například zelené stěny za recepcí, jejíž vytvoření bylo technicky velmi náročné. Využití zeleně a propojení prostoru, který má výhled do parku, právě s vnějším prostředím, je také jedním ze základních principů našeho projektu.

Velmi důležitou roli hrají dveře…

Lucie: Ano, na 500 m2 interiéru je skutečně hodně dveří – celkem 38. Nám šlo o to, aby se především v té centrální části recepce v podstatě ztratily. Proto jsme zvolily skryté zárubně a dveře Latente od SAPELI Unlimited, které mají kartonový povrch a ten je možné na místě upravit barvou, kterou jsou natřeny i stěny. Jedině tak je totiž možné dosáhnout dokonalého sladění barvy stěny a dveří.

Skryté zárubně jsou dnes trend?

Lucie: Určitě. Hlavně v členitém prostoru, kde je hodně dveří – typicky v chodbách – je to velmi důležité. A také v prostoru, kde se architekt snaží vypíchnout nějakou myšlenku, je třeba funkční prvky upozadit. Samozřejmě pokud dveře nejsou ústředním prvkem interiéru, jak je to například v případě dveří průmyslového designéra Petra Novagua. To je samozřejmě jiný případ.

Kateřina: Se skrytými zárubněmi jsme u investora nejdříve narazily, protože to považoval za takový výmysl architektů. Ale přesvědčily jsme ho právě o tom, že již od samého začátku vidíme interiér jako dokonalý, a proto pracujeme se špičkovým materiálem. Byť tomu samozřejmě odpovídá cena.

Proč jste zvolily právě SAPELI Unlimited?

Kateřina: Oslovily jsme celou řadu dodavatelů, nicméně u dveří bylo SAPELI Unlimited poměrně jasnou volbou. Firma nás přesvědčila hlavně svým komplexním přístupem a flexibilitou, kdy řešení jakékoli situace přímo na stavbě nebyl žádný problém. Hledali jsme někoho, kdo má zkušenosti a schopnosti zvládnout technicky složité řešení. Na stavbě to totiž nebylo vůbec jednoduché. Šlo o rekonstrukci s různou výškou podlah.

Narazily jste na nějaké problémy v průběhu realizace?

Lucie: Určitě, to je samozřejmé. Neznám projekt, který by byl bez komplikací. Právě proto je důležité mít dodavatele, který je umí řešit. Například až na stavbě jsme si uvědomily, že jsme v projektu špatně umístily vypínače na špatnou stranu dveří. Technik ze SAPELI Unlimited ihned na místě vymyslel řešení, jak vést elektrorozvod náhradním způsobem tak, abychom vypínače mohli umístit na správnou stranu. To nám ušetřilo mnoho času.

Chce to asi odvážného investora, když v projektu pracujete s tak výraznou barevností…

Kateřina: Snažily jsme se barvy vybrat tak, aby nebyly agresivní. Jsou sice výraznější, ale převažují právě pastelové odstíny, které jsou harmonizující. Ty výraznější jsou uplatněny spíše na detailech a v dynamických místnostech jako jsou tělocvičny, kde mají naopak vybízet k pohybu. K tomu jsme zvolily světlou litou polyuretanovou podlahu od firmy Flode, která celek projasní a zklidní.

Jak interiér vnímá veřejnost? Máte nějaké reakce?

Kateřina: Já sama chodím do Crimedu cvičit. S klienty i personálem jsem tedy v kontaktu. Velmi mě těší, že jejich odezva je velmi pozitivní. Lidé tam zkrátka chodí rádi. A na to, že je covidová doba, tak se nová klinika velmi dobře zavedla a funguje. A to je asi ta nejlepší vizitka.

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Řízené větrání vás při plánování

    Se stále aktivnějším prosazováním energeticky úsporných řešení v rámci evropské legislativy roste povědomí o řízeném větrání jako o významném zdroji…

  • Koupelnám vládne kov v sexy

    Trend kovu a černé barvy doplňků v roce 2024 trvá. Společnost TECE nabízí v tomto stylovém provedení sprchové žlaby a…

    TECE_koupelny_koupelna_cerna_barva_doplnky_elementy_ovladaci_tlacitko_toalety_WC_splachovani_zachod_premium_premiovy_destign_styl_TOP
  • Yiyun – Hotel Bishan od

    Projektu, který se nachází v srdci vesnice s bohatou historií a kulturou, dominují tradiční obytné domy ve stylu Anhui, které…

    Yiyun · Bishan Hotel by y.ad studio
  • Akustické dveře do skrytých zárubní

    ECLISSE nově rozšířilo svůj sortiment o otočné akustické dveře do skrytých zárubní. Zárubně, které jsou zcela integrované do jedné roviny…

    Eclisse
  • 5 správných tipů k rekonstrukci koupelny

    Jak na úspěšnou rekonstrukci koupelny? Použitím správných produktů a plánovacího softwaru ušetříte čas, náklady i nervy všech zúčastněných.

    TECE tlačítka
  • Nový trend ve světě nadzemních

    V posledních letech se v oblasti soukromých bazénů mění nejen prostorové možnosti pro jejich instalaci, ale také očekávání uživatelů. Tradiční plavecká funkce…

    nadzemní bazén baspa
  • Go Up Arquitetura dokončila rekonstrukci

    Go Up Arquitetura: Když se klienti obrátili na architektky Julianu Silvu a Amandu Mori, aby navrhly toto studio o rozloze…

    Go Up Arquitetura dokončila rekonstrukci bytu o rozloze 26 m² v São Paulu
  • Undone, Bumehen, Teherán, Írán, autor:

    Název Undone, který tento projekt nese po svém [ne]dokončení, odkazuje na pozdní rozhodnutí zastavit práce na fasádě a povrchových úpravách…

    Undone, Bumehen, Teherán, Írán, autor: Babak Abnar / Ontic Works