CZECH DECO TEAM AKCE
Top novinka Czech Deco teamu

Jak zvládnout rekonstrukci a nezbláznit se z toho

20. září 2018

Pryč je naštěstí doba, jejímž heslem bylo všudy přítomné „Udělej si sám“. Nebo není? V každém případě platí heslo, kterým se řídí Czech Deco Team, a to, že každý by měl dělat jen to, co umí a co mu jde nejlépe a ostatní práci nechat na osvícenějších. To platí i pro realizace a rekonstrukce interiérů.

 

Tři možnosti, jak na rekonstrukci

Pokud jsme velmi šikovní, skoro jako Ferda mravenec, můžeme uvažovat o tom, že si celou rekonstrukci zvládneme udělat sami tak říkajíc vlastníma rukama. Budeme pak chodit po celé vesnici a přede všemi sousedy se hrdě bít do prsou s konstatováním: „…A všechno jsem si to udělal sám. Přece nebudu zbytečně platit nějakým vydřiduchům!“

Obvykle ale býváme o něco méně šikovní, tedy lépe řečeno, málokdo z nás umí úplně všechno. V tom případě si některé práce uděláme sami a na ty, které nejsou naší silnou stránkou, si pozveme jednotlivé řemeslníky.

V posledním případě můžeme nechat kompletní rekonstrukci na firmě provádějící realizace interiérů na klíč. Taková firma vytvoří pomocí architekta či designéra návrh s vizualizací a projektovou dokumentaci. Poté se kompletně postará o stavební úpravy a koordinaci všech prací a dodavatelů, završenou vybavením prostoru zařízením, nábytkem a doplňky.

 

Když rekonstruujeme svépomocí…

Výhody:

S trochou nadsázky lze zajásat ve stylu: „A mám to zadarmo!“. V tomto případě totiž ušetříme za práci dodavatelské firmy či najatých řemeslníků. Naším jediným nákladem bude nakoupený materiál a zařízení, které když koupíme v nějaké akci, naše nadšení se rázem zdvojnásobí.

Úskalí:

Na první pohled jde o nejlevnější ze všech uvedených variant. Jenomže právě proto, že si všechno děláme sami a nejsme na konkrétní profese odborníci, tak nám práce nejde tak rychle od ruky. Tento způsob je zároveň tím nejpomalejším. A ruku na srdce, o kvalitě mnohdy také nemluvě.

A opravdu je tato varianta nejlevnější? Náš čas přece také něco stojí, vždyť ho běžně jako zaměstnanci prodáváme svým zaměstnavatelům. Pokud chceme, aby porovnání všech způsobů bylo opravdu objektivní a férové, musíme náš čas strávený pracemi zkrátka „nacenit“ a zahrnout do nákladů rekonstrukce. Jak to provedeme? Pokud nás zaměstnavatel odměňuje hodinově, úkolově nebo provizemi, vynásobíme třeba naši hodinovou sazbu počtem hodin strávených rekonstrukcí. Protože když bychom stejný čas nevěnovali práci pro nás samotné, ale našemu zaměstnavateli, byli bychom za to odměněni. A co víc, pokud jsme placeni hodinově, tak protože na stavbě pracujeme obvykle odpoledne po práci a o víkendech, měli bychom tuto práci ve stejnou dobu u zaměstnavatele placenou jako přesčas a práci o víkendu, tj. za příplatek.

 

Když si pozveme řemeslníky…

Výhody:

Taková práce půjde určitě lépe od ruky, bude rychlejší a kvalitnější zároveň. Na jednu stranu bude sice dražší, protože služby něco stojí, ale my můžeme se svým uspořeným časem naložit podle libosti. Řečeno ošklivě ekonomicky, můžeme ho někomu prodat.

Úskalí:

O úspoře času můžeme mluvit jenom částečně, protože svůj čas musíme v tomto případě věnovat výběru a následné koordinaci a kontrole řemeslníků. Ne každá úprava nebo rekonstrukce bytu či domu je jednoduchá a zvládnout naplánovat a zrealizovat celý harmonogram prací včetně objednávek a dodávek materiálu, zařízení a vybavení nebývá jednoduché. O svých zkušenostech by mohla mluvit spousta lidí, kteří si tím v minulosti zadělali na nepříjemné problémy.

Největším úskalím této varianty a jednou ze stěžejních myšlenek celého textu, který právě čtete, je fakt, že v tomto případě není zřejmé, kdo za co zodpovídá. Při sledu na sebe navazujících prací vznikají problémy, ať už ve formě vady materiálu špatně provedené práce, zpožděné dodávky nebo se někde něco při manipulaci rozbije. A dopátrat se v jednotlivých případech skutečného viníka, bývá problém.

 

Pojďme se podívat na jeden učebnicový případ, který se stal před časem:

Klient, říkejme mu hezky česky Novák, si nechal od stavební firmy postavit nový rodinný dům. Protože nechtěl „zbytečně“ utrácet a měl své známé řemeslníky, objednal si pouze hrubou stavbu domu s tím, že kompletní práce v interiéru si už zařídí sám. Měl k dispozici zedníky, instalatéry, podlaháře, elektrikáře i další řemesla. Problém nastal v okamžiku, kdy se mu zkroutila čerstvě položená plovoucí podlaha.

Logicky vzal pomyslnou hůl a šel s ní na Frantu Podlaháře.

Duchapřítomný Franta Podlahář mu odpověděl, že to není jeho chyba, že on prý položil podlahu správně. Podle jeho mínění byly podlahové lamely po položení přehřáté od podlahového topení, a proto se zkroutily.

Klient Novák vzal opět hůl a šel nadávat za Pepou Topenářem do firmy, která instalovala podlahové vytápění. Pepa Topenář se ale urazil, protože prý nic špatného neudělal. On sice topení instaloval, ale nedal pokyn k tomu, aby na něj někdo sahal nebo ho dokonce zapínal. Věděl totiž, že na něm ještě není instalovaný jakýsi termo ventil regulující teplotu a zabraňující přehřátí topného systému.

Klient Novák utíkal se svou holí na Honzu Elektrikáře. Ten ho ale hned mezi dveřmi odbyl s tím, že o žádném pojistném ventilu nic nevěděl.

Kdo za to tenkrát opravdu mohl, už nevíme, Víme ale to, že klienta Nováka stál celý „incident“ desítky tisíc korun a hromadu nervů kolem!

 

Když mám byt nebo dům rekonstruuje „na klíč“ realizační firma…

V dnešní době už naštěstí máme možnosti, jak celou rekonstrukci bytu nebo domu přenechat odborníkům. A to nejlépe jednomu, který veškeré práce naplánuje, bude je řídit a ponese za ně zodpovědnost.

 

Výhody:

Tato varianta je pro nás jako klienta nejjednodušší, nejrychlejší a s relativně nejmenším rizikem, že se cokoli pokazí. A když ano, víme, komu máme práce reklamovat.

Úskalí:

V tomto případě mohou být celkové náklady realizace o něco vyšší, nicméně v porovnání se zmíněnými výhodami se tato možnost rozhodně vyplatí!

Realizace interiérů „na klíč“ provádí prostřednictvím prověřených architektů, designérů a firem Czech Deco Team. Naleznete zde všechny práce „pod jednou střechou“ – od architektonického návrhu a projektové dokumentace počínaje, přes veškeré realizační práce až po vybavení prostoru zařízením a nábytkem.

Jak to vypadá v praxi? Architekti a designéři vám podle potřeby vytvoří návrh, vizualizaci, projektovou dokumentaci. Realizační tým se pak kompletně postará o stavební úpravy a koordinaci všech prací a dodavatelů, završenou vybavením prostoru zařízením, nábytkem a doplňky. Celý projekt řídí jediný člověk, který vás provede všemi etapami rekonstrukce, za kterou přebírá zodpovědnost.

 

Uvažujete o jakýchkoli úpravách vašeho bytu nebo domu? Poraďte se s naším realizačním týmem!

 

Váš Czech Deco Team – "Tvoříme váš prostor společně!

DALŠÍ DOPORUČENÉ ČLÁNKY

  • Koohsar 252, provincie Alborz, Írán,

    Studio Davazdah: Na venkově v íránské provincii Alborz je navržena a postavena třípatrová vila o rozloze 600 m² pro mladý…

    Koohsar 252, Alborz Province, Iran by Studio Davazdah, villa
  • Laurel Grove, Melbourne, Victoria, Austrálie

    Kirsten Johnstone Architecture: V tomto nově postaveném domě v Blackburnu jsou hrdiny designu pálená hlína, beton a dřevo. Pozemek představoval…

    Kirsten Johnstone Architecture: nově postavený dům
  • Řízené větrání vás při plánování

    Se stále aktivnějším prosazováním energeticky úsporných řešení v rámci evropské legislativy roste povědomí o řízeném větrání jako o významném zdroji…

  • Koupelnám vládne kov v sexy

    Trend kovu a černé barvy doplňků v roce 2024 trvá. Společnost TECE nabízí v tomto stylovém provedení sprchové žlaby a…

    TECE_koupelny_koupelna_cerna_barva_doplnky_elementy_ovladaci_tlacitko_toalety_WC_splachovani_zachod_premium_premiovy_destign_styl_TOP
  • Yiyun – Hotel Bishan od

    Projektu, který se nachází v srdci vesnice s bohatou historií a kulturou, dominují tradiční obytné domy ve stylu Anhui, které…

    Yiyun · Bishan Hotel by y.ad studio
  • Akustické dveře do skrytých zárubní

    ECLISSE nově rozšířilo svůj sortiment o otočné akustické dveře do skrytých zárubní. Zárubně, které jsou zcela integrované do jedné roviny…

    Eclisse
  • 5 správných tipů k rekonstrukci koupelny

    Jak na úspěšnou rekonstrukci koupelny? Použitím správných produktů a plánovacího softwaru ušetříte čas, náklady i nervy všech zúčastněných.

    TECE tlačítka
  • Nový trend ve světě nadzemních

    V posledních letech se v oblasti soukromých bazénů mění nejen prostorové možnosti pro jejich instalaci, ale také očekávání uživatelů. Tradiční plavecká funkce…

    nadzemní bazén baspa
  • Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.