ATELIER KUNC architects, s.r.o.

Popis projektu

Dům ve tvaru písmene „L“ má malé polo atrium, otevírá se do soukromí zahrady a z ulice je zcela uzavřen. Umístění bungalovu rozdělilo zahradu na tři části – uliční část, kde rostou velké traviny a keře a při návratu majitelů je tato „městská zahrádka“ vítá.

Navazuje střední pobytová zahrada – krytá pergola s terasou a bazénem, vytváří klidný záliv kolem pokojů a ložnice majitelů a konečně velkoryse pojatá hlavní část „divoké“ zahrady. Ta je koncipovaná tak, že se během roku barevně proměňuje a skrze rozlehlá okna, nahrazující pevné stěny poskytuje stále krásný a denně proměnlivý pohled do přírody.

V obývacím prostoru s kuchyní tak majitelé získali obrovský živý obraz. Originál: v létě sytě zelený, na podzim hrající všemi barvami a v zimě zklidněle tichý a bílý.

Zadání manželů k zahradě bylo propojit žití venku a uvnitř a respektovat přitom přirozený ráz okolní krajiny lesů a luk, prolnout se citlivě s přírodou. Samotná zahrada v sobě pak obsahuje skryté části a detaily například v podobě bambusového hájku u kryté terasy nebo kompozici z kamenů, navozující vzpomínky na cesty po Japonsku.

/////

The L-shaped house has a small half-open atrium, opens to the privacy of the garden and is completely closed from the street. The location of the bungalow divided the garden into three parts - a street part with large grasses and bushes, which give the owners a warm welcome when they come home.

This garden is followed by the central residence garden - a covered pergola with a terrace and a swimming pool, creating a peaceful bay around the rooms and bedrooms of the owners. And finally, the generously-conceived major part of the "wild" garden.

The owners have gained a huge living picture in the kitchen and the living room. True original: deeply green in the summer, colourful in the autumn and quietly white in the winter.

The assignment of the investors was to connect living indoors and outdoors, while respecting the nature of the surrounding landscape of forests and meadows. Simply, to blend in. The garden itself contains hidden parts and details such as a bamboo grove on a covered terrace or a stone composition, evoking memories of journeys across Japan.